Synne Sofie blir tatt i mot på flyplassen

Synne Sofie Reksten og de 12 andre fra Women’s Boat to Gaza utvist fra Israel

Synne Sofie Reksten, deltaker i Women’s Boat to Gaza, ble løslatt fra israelsk fengsel ca kl 1500 norsk tid fredag 7. oktober. Hun ble umiddelbart sendt ut av Israel på et fly til Frankfurt, og deretter til Oslo lufthavn kl 2320.

Samtlige 13 deltakere med fredsprisvinner Mairead Maguire i spissen er da sendt hjem, etter at båten deres ble kapret av israelsk marine i internasjonalt farvann onsdag 5. oktober.

Den spesielt raske hjemsendelsen antas å ha sammenheng med den hurtig voksende og verdensomspennende bølgen av støtte som de 13 kvinnene og deres fredelige solidaritetsaksjon har fått. Blant annet sendte bandet Pink Floyd med 29,5 millioner «likes» på Facebook sin støtte med overskriften "Pink Floyd reunites to stand with the Women of the Gaza Freedom Flotilla”.  De skrev at de går sammen om å støtte kvinnene og at de dypt beklager den ulovlige arrestasjonen som israelske militære styrker foretok i internasjonalt farvann.

Mediedekningen Internasjonalt har vært overveldende. Også i Israel har mediedekningen vært omfattende. I en kommentar i avisen Haaretz torsdag stilles spørsmålet “Hvorfor er det slik at båter og protester truer Israel mer enn raketter fra Gaza?”.

- Mens vårt fangenskap er over, er det fortsatt 1,9 millioner palestinere som holdes i fangenskap i Gaza, skriver de 13 kvinnene I en uttalelse. De tar også avstand fra de israelske myndighetenes språkbruk når kapringen av båten omtales som “fredelig”.  – Fred er noe mer enn fravær av fysisk vold, skriver de. - Det er slett ikke fredelige handlinger å drive med undertrykkelse og okkupasjon, ta fra folk deres menneskerettigheter, og å ta over en båt med ikke-volds-kvinner mot deres vilje. De avslutter uttalelsen med et løfte om at Women’s Boat to Gaza og Freedom Flotilla Coalition vil fortsette å seile til Palestina er fritt.