Kristiansand: Flott innsats gav viktige resultater.

Nå er Frankrike neste!

Nå er "Estelle" på vei til Frankrike etter et vellykket opphold i Kristiansand, som du kan lese mer om her.

 

Det at «Estelle» skulle anløpe Kristiansand, ble avklart mye senere enn Oslo-besøket. Derfor var det spesielt imponerende at intens innsats fra støttespillere i Kristiansand gjorde de to døgnene til et opphold som overgikk alle forventninger.

Ved ankomsten torsdag 9. august kl. 12 ble «Estelle» fulgt av småbåter med palestinske flagg det siste stykket inn til Kai 12 Fiskebrygga, rett ved teater- og konserthuset Kilden. Der fikk hun en hjertelig velkomst av en entusiastisk flokk på omkring 20 mennesker – også der med palestinske flagg, i tillegg til at det lokale AUF-laget også stilte med AUF-flagget. Blant dem som tok imot var stortingsrepresentant Alf Holmelid (SV) og Ship to Gazas leder Torstein Dahle.

På kvelden var det et godt besøkt møte på Arkivet (det tidligere Statsarkivet). Som første post på programmet fortalte Idrettsprofessor Gerd von der Lippe fra sine to siste besøk i Gaza under tittelen «Fotball i Gaza – Om håp og håpløshet blant Gazas unge». Blant annet fortalte hun om sitt arbeid med å få frigitt fotballspilleren Mahmoud Sarsak som Israel holdt fengslet uten lov og dom i nesten tre år, og som 10. juli ble satt fri etter en mer enn tre måneder lang sultestreik.

Deretter fortalte Roy Gyberg, fylkesleder i Fagforbundet i Vest-Agder, om fagbevegelsens omfattende engasjement i solidaritetsarbeidet med  Palestina og støtten til Ship to Gaza. Stortingsrepresentant Alf Holmelid (SV) holdt et innlegg der han understreket betydningen av å få hevet blokaden av Gaza. Befolkningen i Gaza har et selvsagt krav på fullverdige menneskerettigheter, og det er viktig at Norge tar et klart standpunkt om at blokaden er folkerettsstridig.

Edvard Valberg, vokalist og cellist i punkbandet Honningsbarna, fikk stor applaus for sitt innlegg om sangen «Fri Palestina», som ble krevd sensurert vekk da de skulle utgi plate i Tyskland. Nylig har det også vært krasse angrep i avisa Fædrelandsvennen mot låta. Valberg understreket viktigheten av å skille mellom jødene og staten Israel i kritikken av okkupasjon og blokade, og han refererte til jøder som står for helt andre verdier enn det som Israels okkupasjon av Palestina gir uttrykk for.

Møtet ble avsluttet med debatt som ble innledet av et panel bestående av Staffan Granér fra svensk Ship to Gaza, Olle Katz fra Judar för israelisk-palestinsk fred (tilsluttet European Jews for a Just Peace), Palestina-aktivisten Nanna Hallberg og idrettsprofessor Gerd von der Lippe. Det ble en livlig og nyansert debatt om hvordan arbeidet mot blokaden skal drives og hvilke argumenter som er viktige å vektlegge.

Også under Kristiansands-oppholdet ble gitt en rekke omvisninger på skipet, og det ble holdt foredrag og vist videoer i skipets lasterom.

Et innslag som ble særlig høyt verdsatt, var en invitasjon fra den palestinske foreningen i Kristiansand til alle fra «Estelle» og Ship to Gaza til et overdådig måltid utpå kvelden før avreise. Det gav gjensidig inspirasjon.

Estelles besøk i Kristiansand fikk mediedekning både i NRK Sørlandet, Fædrelandsvennen og Radio Sør. Den vil bli fulgt opp med viktig debatt, spesielt i Fædrelandsvennen, der Med Israel For Freds nestleder Tor Utsogn presterte å påstå at det ikke er noen nød i Gaza, der butikkene bugner av mat, og der det ikke er noen blokade, bare en våpenembargo. Dette synet er ganske utbredt på Sørlandet, og det er et stort opplysningsbehov som vi nå må fylle. På møtet torsdag kveld var det sterk stemning for å gå sammen om økt innsats framover. Estelles besøk gir arbeidet mot blokaden av Gaza et løft. .

Litt forsinket for å få utført en del praktisk arbeid la «Estelle» ut fra Kristiansand lørdag kl. 20. Om bord på seilasen til Frankrike er også tre nordmenn: Arne Birger Heli (64), Herman Reksten (22) og Jan Wollnick (58). De har god maritim kompetanse og betydelig erfaring med seil. Vi ønsker dem alt vel på en viktig reise.