Aksel Hagen skal med til Gaza

Pressemelding 12. oktober 2012

Stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV) reiser lørdag fra Oslo for å gå om bord i Ship to Gazas “Estelle”, der han skal være med det siste stykket inn til Gaza. Skipet skal bryte Israels folkerettsstridige blokade av Gaza. Om bord er også andre europeiske parlamentarikere og representanter for politikk, kultur og akademia i Europa, Israel, USA og Canada.

- Israel får internasjonale hjelpeorganisasjoner til å holde befolkningen i live, mens Israel selv tjener penger på organisasjonenes innsats. 80 prosent av befolkningen er avhengig av hjelpesendinger fra disse organisasjonene. Poenget med vår ekspedisjon er derfor ikke først og fremst de varene vi har med oss, men at vi får fram det politiske kravet om at Israel må heve blokaden, sier Aksel Hagen, som også peker på at 50 av disse organisasjonene i juni gikk sammen om et felles krav om øyeblikkelig heving av blokaden

- Vi vil vise folk i Gaza at de ikke er glemt, og vi vil løfte fram i medienes lys hvordan Israels blokade ødelegger livet for de 1,6 millionene som lever innesperret som gisler. Fiskerinæringen er ødelagt fordi fiskerne blir skutt på lenge før de når ut til fiskebankene, varetransport ut av Gaza blokkeres fullstendig slik at bedrifter i Gaza ikke kan få ut produktene sine. Israel tillater ikke at samfunnet får utvikle seg slik at folk kan leve av sitt eget arbeid, sier Hagen.

Planen er at seilskonnerten “Estelle” skal nå fram til Gaza om litt over en uke. Israelske myndigheter har uttalt at de ikke vil tillate at noen bryter blokaden, og det er øvd press på myndighetene i Spania og Italia for å stoppe seilskuta allerede der.

- Israel har ingen rett til å hindre en fredelig gammel seilskute i å komme inn til Gaza. Vi vil selvsagt ikke yte noen motstand hvis israelsk marine vil stoppe oss, men vi vil be alle om å protestere kraftig hvis de går til et slikt helt uberettiget skritt, sier Hagen til slutt.